Mια από τις πιο έντονες συζητήσεις που αφορούν τους τρόπους προστασίας από τον COVID19 είναι και ο ρόλος της Βιταμίνης D ως της βιταμίνης που θωρακίζει καλύτερα τον οργανισμό και συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό σύστημα την περίοδο αυτή.  Είναι γνωστή άλλωστε η χρησιμότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης στην λειτουργία του οργανισμού, στην σωματική ανάπτυξη , στον ανοσοποιητικό ακόμη και στο δέρμα. Ας δούμε εν τάχει τις τελευταίες συστάσεις για την σχέση της βιταμίνης D με την προστασία από τον COVID19

Η βιβλιογραφία σχετικά με το ρόλο της βιταμίνης D στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχει εμπλουτιστεί σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ιογενείς λοιμώξεις και τις αυτοάνοσες διαταραχές. Περίπου το 80% της βιβλιογραφίας έχει παραχθεί κατά την τελευταία δεκαετία και μεγάλο μέρος της έχει δημοσιευθεί στο εξωτερικό.

 

Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η επάρκεια της βιταμίνης D είναι σημαντική για τη μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική αναπνευστική υποστήριξη. Όπως και μελέτες για τον σοβαρό το ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων και στη μείωση της σοβαρότητάς τους. Επιπρόσθετα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναλυθεί η προσφορά της βιταμίνης D στους αθλητές ως αυξητικός παράγοντας της απόδοσης τους αλλά και ως μετα-αγωνιστικό βοήθημα.

 

Οι πληθυσμιακές ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καταστάσεων ένα προβληθούν από τον κορονοϊό είναι (α) οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα  (CDC) και (β) η χρονική στιγμή της εκδήλωσης της COVOD-19 (τέλος του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, όταν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι συνήθως χαμηλότερα) συνιστούν παράγοντα κινδύνου για τη νόσο COVID-19.

 

Το σχετικά μικρό ποσοστό των λοιμώξεων στα παιδιά μπορεί να αντικατοπτρίζει την μεγαλύτερη έκθεσή τους στο ηλιακό φως ή την υψηλότερη κατανάλωση γάλακτος ενισχυμένου με βιταμίνες Α και D. Η βιταμίνη D είναι βιταμίνη και λιποδιαλυτή στεροειδής ορμόνη με εκατοντάδες ρόλους στον οργανισμός μας, ρυθμίζοντας πάνω από 200 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα.

 

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 με βάση τα δεδομένα της National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) των CDC, από το 2001-2010, το 28,9% των Αμερικανών ενήλικων είχαν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D [ορός 25 (ΟΗ) D <20 ng/ml] και ένα επιπλέον 41,4% Αμερικανών ενηλίκων έχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D [ορός 25 (ΟΗ) D μεταξύ 20ng/ml και 30ng/ml]. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των λιγότερο μορφωμένων, φτωχών, παχύσαρκων, καπνιστών και σωματικά αδρανών Αμερικανών.

 

Επίσης, αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας μπορεί να διατρέχουν,  ανεξάρτητα από την ηλικία, ασθενείς με εντερικές διαταραχές (όπως η νόσος Crohn ή η κοιλιοκάκη) που μειώνουν την πρόσληψη βιταμίνης D από τη διατροφή και ασθενείς με νόσους του ήπατος ή των νεφρών που μπορεί να μειώνουν τη μετατροπή της βιταμίνης D στην ενεργό μορφή της.

 

ΠΗΓΗ-https://childrenshealthdefense.org/news/covid-19-and-vitamin-d-could-we-be-missing-something-simple/?utm_source=salsa&eType=EmailBlastContent&eId=2fd38bdc-a9a8-4267-a4c9-78fb17599e7c

 

English EN Greek EL