Νέες εξελίξεις για COVID19

Το κέντρο μας πιστό στην πολιτική του για την ενημέρωση για τον COVID19 σας παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις  μέσα από δηλώσεις ειδικών

 

 

Dr. JOEL KETTNER:  καθηγητής Κοινοτικών Επιστημών Υγείας και Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Manitoba, πρώην Υπεύθυνος Δημόσιας Υγείας στην επαρχία Manitoba και Ιατρικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για τις Λοιμώξεις

 

 «Δεν έχω δει ποτέ και πουθενά κάτι που να μοιάζει μ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δεν μιλώ για την πανδημία, επειδή έχω δει 30 τέτοιες, μία κάθε χρόνο, που ονομάζονται επιδημίες γρίπης. Για άλλους ιούς που προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, δεν γνωρίζουμε πάντα τι είναι. Αλλά δεν έχω δει ποτέ μια τέτοια αντίδραση και προσπαθώ να καταλάβω γιατί…

Ανησυχώ για το μήνυμα που εκπέμπεται στους ανθρώπους: για το φόβο να έρθουν σε επαφή, να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και να συναντώνται με άλλους ανθρώπους ή για το φόβο να τείνουν τα χέρια τους σε χειραψία. Ανησυχώ για τις πολλές, πάρα πολλές συνέπειες που σχετίζονται με αυτό…

Στην επαρχία Hubei της Κίνας, όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν είναι 1 ανά 1000 άτομα και ο πραγματικός αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν είναι 1 ανά 20.000. Έτσι ίσως αυτό, θα βοηθήσει να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη. 

 

Dr. ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Καθηγητής Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και της Επιστήμης Βιοϊατρικών Δεδομένων, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford. Καθηγητής Στατιστικής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, στο ίδιο πανεπιστήμιο. Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης του Στάνφορντ και συν-διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Meta-Research (METRICS). Είναι αρχισυντάκτης της Ευρωπαϊκής Επιθεώρησης Κλινικής Έρευνας. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts. Ως γιατρός, επιστήμονας και συγγραφέας έχει συνεισφέρει στην Ιατρική και την Επιδημιολογία που βασίζεται στην επιστήμη των δεδομένων και σε κλινική έρευνα. Επιπλέον, είναι πρωτοπόρος στον τομέα της μετα-έρευνας και έχει αποδείξει ότι ένα μεγάλο μέρος των δημοσιευμένων μελετών δεν πληρούν τα επιστημονικά αποδεικτικά στάνταρντ:

 

Μεταξύ των ασθενών που έχουν εξεταστεί για το SARS-CoV-2 είναι δυσανάλογα πολλοί εκείνοι που είχαν σοβαρά συμπτώματα και κακή έκβαση. Καθώς τα περισσότερα συστήματα υγείας έχουν περιορισμένη ικανότητα κάλυψης των ασθενών, η κατάσταση μπορεί ακόμη και να επιδεινωθεί στο εγγύς μέλλον…

Η μόνη περίπτωση που δοκιμάστηκε ένας ολόκληρος κλειστός πληθυσμός ήταν το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που όλοι οι επιβάτες του μπήκαν σε καραντίνα. Το ποσοστό θνησιμότητας σ’ αυτή την περίπτωση ήταν 1,0%. Και επρόκειτο για ένα πληθυσμό ηλικιωμένων στους οποίους ο θάνατος από την Covid-19 είναι πολύ υψηλότερος…

Μπορεί το ποσοστό θνησιμότητας των περιπτώσεων Covid-19 να είναι τόσο χαμηλό; Όχι, λένε κάποιοι, δείχνοντας το υψηλό ποσοστό των ηλικιωμένων. Ωστόσο, ακόμη και μερικοί από τους λεγόμενους κοροναϊούς που είναι ήπιοι ή συνήθεις και τους γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες, μπορούν να εμφανίσουν ποσοστά θνησιμότητας έως 8% όταν μολύνουν τους ηλικιωμένους σε νοσηλευτικά ιδρύματα… 

Εάν δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει ένας νέος ιός και δεν είχαμε ελέγξει τα άτομα με δοκιμές PCR, ο αριθμός των συνολικών θανάτων που οφείλονται σε μια «ασθένεια που μοιάζει με γρίπη» δεν θα φαινόταν ασυνήθιστος φέτος. Το πολύ-πολύ, ίσως να παρατηρούσαμε ότι η γρίπη αυτή τη σεζόν φαίνεται να είναι κάπως χειρότερη από το μέσο όρο.

Πρόκειται για ένα εν εξελίξει φιάσκο; Καθώς η πανδημία του κοροναϊού σταθεροποιείται, εμείς παίρνουμε αποφάσεις χωρίς να διαθέτουμε αξιόπιστα δεδομένα». 

Stat News, 17 Μαρτίου 2020

 

Dr. YORAM LASS: Ισραηλινός γιατρός, πολιτικός και πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας. Ήταν Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και στη δεκαετία του 1980 παρουσίαζε την επιστημονική τηλεοπτική εκπομπή Tatzpit:

 

Η Ιταλία είναι γνωστή για την τεράστια νοσηρότητά της σε αναπνευστικά προβλήματα. Έχει περισσότερα από τριπλάσιους ασθενείς με αναπνευστικές νόσους σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Στις ΗΠΑ περίπου 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν σε κάθε κανονική εποχική γρίπη και μέχρι στιγμής [22/03/2020] 40-50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κοροναϊό, οι περισσότεροι από αυτούς σε γηροκομείο στο Kirkland της Ουάσιγκτον…

Σε κάθε χώρα, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από εποχική γρίπη σε σύγκριση με αυτούς που πεθαίνουν από τον κοροναϊό.

Υπάρχει ένα πολύ καλό παράδειγμα που όλοι το ξεχνάμε: η γρίπη των χοίρων του 2009. Ήταν ένας ιός που έφτασε στον κόσμο από το Μεξικό και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο εναντίον του. Αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε Facebook (ή εκεί που ίσως υπήρχε, βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα). Αντιθέτως, ο σημερινός κοροναϊός είναι ένας ιός με δημόσιες σχέσεις.

Όποιος πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θα ξεμπερδέψουν με τους ιούς κάνει μεγάλο λάθος.

Leave a reply