Παρατηρητηριο COVID19

Η έβδομη έκδοση του Παρατηρητηρίου για τον COVID19 δόθηκε χθες στην δημοσιότητα με ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας στην πατρίδα μας .

 

Η έκθεση αφορά το διάστημα 8-15 Ιουλίου

 

 

Συγκεκριμένα τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα είναι τα εξής

 

Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται  στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση. Σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, και άλλα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη. Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.  Ως εκ τούτου, και δεδομένου του βεβαρημένου επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών συνολικά αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ. Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα. .

Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε στους 13, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα. Εν γένει, πανελλαδικά διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ και απλές κλίνες με το ποσοστό πληρότητας στην επικράτεια να ανέρχεται σε 13% και 7% αντίστοιχα. Συγχρόνως το Rt σημείωσε αύξηση από 0,3 σε 0,4, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

 

Πηγή: https://covid19.gov.gr/9i-ekthesi-proodou-paratiritiriou/

Leave a reply