Τι είναι το νέο φάρμακο που αντιμετωπίζει τον COVID19 ;

Tα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βρίθουν αναλύσεων για το νέο φαρμακευτικό σκεύασμα που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ θα αποτελέσει την φαρέτρα που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε με θεραπευτικό τρόπο τον ιό COVID19 . Την Τετάρτη 29 Απριλίου θεωρήθηκε από πολλούς ως ημερομηνία ορόσημο , αφού σύμφωνα με Αμερικανικά ΜΜΕ το φάρμακο έχει ήδη δοκιμαστεί σε ασθενείς και βρίσκεται στο δρόμο για να λάβει έγκριση από τον FDA.

Ποιο είναι όμως το φάρμακο αυτό και πως λειτουργεί ; Ας δούμε τι λέει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και Πρύτανης του ομώνυμου πανεπιστημίου κ.Δημόπουλος

«Κανένα ειδικό αντιϊκό φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19. Το Remdesivir (GS-5734), είναι ένα προ-φάρμακο (ενεργοποιείται μετά την χορήγησης του), που ανήκει στην κατηγορία των νουκλεοσιδικών αναλόγων, που έχει φανεί ότι έχει ανασταλτική επίδραση σε παθογόνους κορωνοϊούς τόσο ζώων όσο και ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου και του κορωνοϊού που προκαλεί το σοβαρού οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS-CoV-2) (την λοίμωξη COVID-19).

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν φανεί σε in vitro πειράματα στο εργαστήριο (σε καλλιέργειες κυττάρων), αλλά έχει δειχθεί ότι αναστέλλει και την αναπαραγωγή του κορωνοϊού SARS-CoV -1 και SARS-CoV-2 και σε ζωικά μοντέλα.

Το remdesivir είχε μελετηθεί αρχικά για την θεραπεία του συνδρόμου SARS και στο MERS και καθώς αυτοί οι ιοί έχουν στενή συγγένεια με τον SARS-CoV-2 που προκαλεί COVID-19, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια ελπιδοφόρο θεραπεία, εν μέσω της πανδημίας.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 19 μελέτες του αντιϊκού φαρμάκου remdesivir σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης, Γιώτα Τουλούμη και Θάνος Δημόπουλος (https://mdimop.gr/covid19/), παρουσιάζουν τα δεδομένα από τρεις προοπτικές τυχαιοποιημένες μελέτες που εξέτασαν το remdesivir σε αυτή τη νόσο.

 

πηγή-www.healthreport.gr

 

Leave a reply